Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

Szerző: Bhikkhu Bódhi
Fordította: Vriendelijke
Forrás: Beyond the Net
Eredeti mű címe: Nibbana

Nibbána

Tartalom:

A Buddha azt mondja, hogy csak a dukkhát és a dukkha megszüntetését tanítja, vagyis a szenvedést és a szenvedés végét. Az Első Nemes Igazság a szenvedés kérdésével foglalkozik. A szenvedés igazsága azonban mégsem a Buddha tanításainak befejezése, hanem éppen csak a kezdőpontja. A Buddha a szenvedéssel indít, mert a tanításainak különleges célja van. A cél: elvezetni a megszabaduláshoz. Hogy ezt véghez vigyük, ahhoz okot kell adnia nekünk arra, hogy keressük a megszabadulást. Ha valaki nem tudja, hogy ég a háza, akkor jól érzi magát benne, játszik, nevet. Ahhoz, hogy rábírjuk, hogy kijöjjön, először meg kell vele értetnünk, hogy ég a háza. Ugyanígy a Buddha is tudtunkra adja, hogy az életünket is elégeti az öregség, betegség és halál. Az elménk lángol a mohóságban, gyűlöletben és káprázatban. Csak ha felismerjük a veszélyt, akkor leszünk készen arra, hogy a szabadulás útját keressük.

A Második Nemes Igazságban a Buddha rámutat arra, hogy a szenvedés fő oka a sóvárgás, a vágyakozás a látványok, hangok, illatok, ízek, érintések, képzetek világa után. Mivel a dukkha oka az erős vágy, ezért a dukkhának véget vetni úgy lehet, ha megszüntetjük a sóvárgást. Ezért a Buddha kifejti a Harmadik Nemes Igazságot a sóvárgás megszüntetéséről.

Kategória: Könyvtár

Copyright by Vriendelijke, 2011
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 26, 2012, at 11:12 PM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.