Fordította: Vriendelijke (info)

AN 7.79, PTS A IV 143
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

AN 7.79 Satthusāsana Sutta

Upálinak

(:toc:)

Akkor a tiszteletreméltó Upáli1 elment a Magasztoshoz. Miután megérkezett és meghajolt előtte, leült mellé. Ahogy ott ült, így szólt a Magasztoshoz:

– Jó lenne uram, ha a Magasztos rövid tanítást adna nekem a Dhammáról, és ha így a Magasztostól hallhatnék tanítást a Dhammáról, egyedül élve elvonulhatnék, éberen, lelkesen és elszántan.

– Upáli, azok a tulajdonságok, amelyeket úgy ismerhetsz: ’Ezek a tulajdonságok nem vezetnek emelkedett egykedvűséghez, szenvtelenséghez, a szenvedés megszüntetéséhez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, önmagunktól-felébredéshez, sem a feltételek nélkülihez2’, azokról a tulajdonságokról határozottan megállapíthatod: ’Ez nem a Dhamma, ez nem a Vinaja, ez nem a Tanító útmutatása’.

Azokról a tulajdonságokról pedig, amelyeket úgy ismerhetsz: ’Ezek a tulajdonságok vezetnek az emelkedett egykedvűséghez, a szenvtelenséghez, a szenvedés megszüntetéséhez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, az önmagunktól-felébredéshez, a feltételek nélkülihez’, ezekről a tulajdonságokról határozottan megállapíthatod: ’Ez a Dhamma, ez a Vinaja, ez a Tanító útmutatása.’


  1. A páliban vinaja–dhara, azaz a Vinaja tudója és továbbadója szerepel.A hagyomány szerint Upáli volt az, aki az első zsinaton felmondta mindazt, amit a Buddha Vinajaként tanított  ↩

  2. azaz a megszabaduláshoz, nibbánához  ↩

Így készült:
Fordította: Vriendelijke
Forrás: AN 7.79 Thanissaro Bhikkhu, angol
Szerzői jogok: Vriendelijke, 2011
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 05:38 PM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

A Buddha Ujja | Link: http://a-buddha-ujja.hu/Szutta/Anguttara-7-79-vr | Frissítve: September 20, 2011, at 05:38 PM