Fordította: Hadházi Zsolt (info)

SN 22.16, PTS S III 22
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

SN 22.16 Yad anicca Sutta (2)

Mi szenvedés

Szávatthiban.

– Szerzetesek, a forma szenvedés. Ami szenvedés, az éntelen. Ami éntelen, azt helyes bölcsességgel úgy kell látni, amint valójában van: “Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

Az érzet szenvedés… Az észlelés szenvedés… Az késztetések szenvedés… Az tudat szenvedés. Ami szenvedés, az éntelen. Ami éntelen, azt helyes bölcsességgel úgy kell látni, amit valójában van: “Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az én énem.”

Így látva, a tanult nemes tanítvány elfordulást tapasztal a formától, elfordulást az érzettől, elfordulást az észleléstől, elfordulást a késztetésektől, elfordulást a tudattól. Elfordulást tapasztalva szenvtelen lesz. A szenvtelenségből fakadóan [tudata] megszabadul. Mikor megszabadult, megjelenik [benne] a tudás: megszabadult. Megérti: a születést elpusztította, a szent életet leélte, megtette, mit meg kell, nem maradt semmi több e létállapotra.

Így készült:
Fordította: Hadházi Zsolt
Forrás: SN 22.16, Bhikkhu Bodhi, angol
Szerzői jogok: Hadházi Zsolt, 2009
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 11:38 AM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.