Fordította: Kovács Gábor (info)

SN 22.27, PTS S III 29
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

SN 22.27 Assāda Sutta (2)

Kielégülés (2)

(:toc:)

Szávatthiban.

– Szerzetesek, a formában található kielégülés keresésére indultam. Bármilyen kielégülés legyen is a formában – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom a formában lévő kielégülés határait.

Szerzetesek, a formában található veszély keresésére indultam. Bármilyen veszély legyen is a formában – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom a formában lévő veszély határait.

Szerzetesek, a formától való megszabadulás keresésére indultam. Bármilyen megszabadulás legyen is a formában – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom a formában lévő megszabadulás határait.

Szerzetesek, az érzésben… az érzékelésben… a késztetésekben… a tudatosságban… található kielégülés… veszély… megszabadulás… keresésére indultam. Bármilyen kielégülés… veszély… megszabadulás… legyen is az érzésben… az érzékelésben… a késztetésekben… a tudatosságban… – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom az érzésben… az érzékelésben… a késztetésekben… a tudatosságban… lévő kielégülés… veszély… megszabadulás… határait.

Szerzetesek, mindaddig, ameddig közvetlenül nem tudtam azt, ahogy a kielégülés, a veszély és a megszabadulás az öt halmaz esetén a ragaszkodásnak alávetettek, nem vallottam azt, hogy e világban – isteneivel, ördögeivel, teremtőisteneivel, vándorszerzeteseivel és papjaival, isteni és emberi lényeivel – a felülmúlhatatlan, tökéletes megvilágosodásra ráébredtem. Ellenben miután közvetlenül megismertem mindezeket, ahogyan ezek tényleg vannak, akkor már azt vallottam, hogy e világban – isteneivel, ördögeivel, teremtőisteneivel, vándorszerzeteseivel és papjaival, isteni és emberi lényeivel – a felülmúlhatatlan, tökéletes megvilágosodásra ráébredtem.

Megértés és meglátás ébredt bennem: Megingathatatlan elmém megszabadulása. Ez az utolsó születésem. Nem vár rám több újraszületés.

Így készült:
Fordította: Kovács Gábor
Forrás: SN 22.27, Bhikkhu Bodhi, angol
Szerzői jogok: Kovács Gábor, 2009
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 05:38 PM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

A Buddha Ujja | Link: http://a-buddha-ujja.hu/Szutta/Samyutta-22-27-kg | Frissítve: September 20, 2011, at 05:38 PM