Fordította: Kovács Gábor (info)

SN 22.33, PTS S III 33
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

SN 22.33 Natumhāka Sutta

Nem a tiétek (1)

Szávatthiban.

– Szerzetesek, minden, ami nem a tiétek, hagyjátok el. Miután elhagytátok, jóléthez és boldogsághoz segít titeket. És szerzetesek, mik azok, amelyek nem a tiétek? A forma nem a tiétek, ezért hagyjátok el azt. Miután elhagytátok, jóléthez és boldogsághoz segít titeket. Az érzés… az érzékelés… a késztetések… a tudatosság nem a tiétek, ezért hagyjátok el azt. Miután elhagytátok, jóléthez és boldogsághoz segít titeket.

Szerzetesek, képzeljétek el, hogy az emberek elhordják a füvet, a gallyakat, az ágakat és a lombokat ebből a ligetből, hogy felgyújtsák azokat, vagy hogy azt tegyenek velük, amit akarnak. Azt gondolnátok-e ebben az esetben, hogy ezek az emberek minket hordanak el, vagy minket égetnek el, vagy velünk teszik azt, amit akarnak?

– Nem, tiszteletre méltó urunk. És miért nem? Azért, tiszteletre méltó urunk, mert ezek nem mi vagyunk, és nem tartoznak hozzánk.

– Ugyanígy, szerzetesek, a forma nem a tiétek… az érzés… az érzékelés… a késztetések… a tudatosság… nem a tiétek, ezért hagyjátok el azt. Miután elhagytátok, jóléthez és boldogsághoz segít titeket.

Így készült:
Fordította: Kovács Gábor
Forrás: SN 22.33, Bhikkhu Bodhi, angol
Szerzői jogok: Kovács Gábor, 2009
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 05:38 PM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.