Fordította: Bartha Rita (info)

SN 22.37, PTS S III 37
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

SN 22.37 Ānanda Sutta (1)

Ánanda

Szávatthiban.

Akkor a Tiszteletreméltó Ánanda odament a Magasztoshoz… A Magasztos aztán így szólt a Tiszteletreméltó Ánandához, amíg az leült egyik oldalára.

– Ánanda, ha azt kérdeznék tőled: „Ánanda barátom, mely dolgokról ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik?” Ha így kérdeznének, hogyan válaszolnál?

– Tiszteletreméltó Uram, ha ezt kérdeznék tőlem, így válaszolnék: „Barátaim, a formáról ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik1. Az érzésről ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az érzékelésről ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A késztetésekről ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A tudatosságról ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.” Ha így kérdeznének, Tiszteletreméltó Uram, ily módon válaszolnék.

– Nagyszerű, Ánanda, nagyszerű! „A formáról ismerjük fel, Ánanda, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az érzésről ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az érzékelésről ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A késztetésekről ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A tudatosságról ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, Ánanda, amelyekről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.”

Ha így kérdeznének, Ánanda, ily módon kellene válaszolnod.


  1. egy dhamma pillanatnyi létezését a kommetárok három szakaszra osztják: keletkezés, fennállás, elmúlás. Az alkommentár (Spk) szerint ez a fennállóként változás az öregedést, az életerő csökkenését jelenti  ↩

Így készült:
Fordította: Bartha Rita
Forrás: SN 22.37, Bhikkhu Bodhi, angol
Szerzői jogok: Bartha Rita, 2009
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 11:38 AM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.