Fordította: Zacsek Dóra (info)

SN 56.48, PTS S V 456
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

SN 56.48 Chiggala Sutta

A lyuk

– Szerzetesek, tegyük fel, hogy ezt a hatalmas földet teljesen ellepi víz, és egy ember eldob ott egy karikát, amin egy lyuk van.1 A keleti szél nyugatra, a nyugati szél keletre sodorná azt. Az északi szél délre, a déli szél északra sodorná azt. És tegyük fel, egy vak teknős élne ott. Százévente egyszer jönne a felszínre. Mit gondoltok, az a vak teknős, amelyik százévente egyszer jön fel a felszínre, éppen a karikába dugja a fejét?

– Merő véletlen lenne, uram, ha az a vak teknős, amelyik százévente egyszer jön fel a felszínre, éppen a karikába dugja a fejét.

– Az szintén puszta véletlen, hogy valaki eléri az emberi létformát. Az szintén merő véletlen, hogy egy kiváló és tökéletesen öntudatra ébredt Tathágata megjelenik a világban. Az szintén merő véletlen, hogy egy tanítást és diszciplínát megmagyarázna egy Tathágata a világban. Így az emberi létforma már fennáll. Egy kiváló és tökéletesen öntudatra ébredt Tathágata megjelent a világban. A Tathágata által megmagyarázott tanítást és diszciplína megjelent a világban.

Tehát a szemlélődés a feladatotok: „Ez a szenvedés… Ez az eredete a szenvedésnek… Ez a megszüntetése a szenvedésnek.” A szemlélődés a feladatotok: „Ez a gyakorlás ösvénye elvezet a szenvedés megszüntetéséhez.”


  1. egylyukú járom, bilincs.  ↩

Így készült:
Fordította: Zacsek Dóra
Forrás: SN 56.48, Thanissaro Bhikkhu, angol
Szerzői jogok: Zacsek Dóra, 2010
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 11:38 AM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.