Fordította: Máthé Veronika (info)

Uda 1.1, PTS Ud 1
Share this with Google Plus Share this with Facebook Share this with Twitter Email this Share with other...

Uda 1.1 Bodhi Sutta

A Felébredésről szóló tanítóbeszéd

Abban az időben, közvetlenül a felébredése után, a Magasztos Uruvélában tartózkodott, a Nérandzsará (folyó) partján, a bódhi-fa tövében. Ekkor a Magasztos már hét napja keresztbe tett lábakkal ült a bódhi-fa tövében, és megtapasztalta a megszabadulás boldogságát. Ekkor a Magasztos éjszaka, az első őrjárat idején végiggondolta a függő-keletkezést előrefelé és hátrafelé1.

A nem-tudásból2 mint okból keletkeznek a késztetések3, a késztetésekből mint okból keletkezik a tudatosság4, a tudatosságból mint okból keletkezik a név és forma5, a név és formából mint okból keletkezik a hat érzékszerv és azok érzékterületei6, a hat érzékszervből és azok érzékterületeiből mint okból keletkezik az érintkezés7, az érintkezésből mint okból keletkezik a érzés8, az érzésből mint okból keletkezik a szomj9, a szomjból mint okból keletkezik a ragaszkodás10, a ragaszkodásból mint okból keletkezik a létesülés11, a létesülésből mint okból keletkezik a születés12, a születésből mint okból keletkezik az öregség és a halál13, (és ebből) a bánat, a siránkozás, a fizikai és lelki szenvedés, a zavarodottság.

Így keletkezik ez az egész (fizikai) szenvedéstömeg.

És éppen ennek a nem-tudásnak a maradéktalan elszíntelenedésével, megszűnésével szűnnek meg a késztetések, a késztetések megszűnésével szűnik meg a tudatosság, a tudatosság megszűnésével szűnik meg a név és forma, a név és forma megszűnésével szűnik meg a hat érzékszerv és azok érzékterületei, a hat érzékszerv és azok érzékterületeinek megszűnésével szűnik meg az érintkezés, az érintkezés megszűnésével szűnik meg az érzés, az érzés megszűnésével szűnik meg a szomj, a szomj megszűnésével szűnik meg a ragaszkodás, a ragaszkodás megszűnésével szűnik meg a létesülés, a létesülés megszűnésével szűnik meg a születés, a születés megszűnésével szűnik meg az öregség és a halál, (valamint) a bánat, a siránkozás, a fizikai és lelki szenvedés, a zavarodottság.

Így szűnik meg ez az egész (fizikai) szenvedéstömeg.

Ekkor a Magasztos, miután meglátta mindezt, ezt a verset mondta ünnepélyesen:

Amikor valóban megszűnnek a dhammák
az elszántan meditáló bráhmana számára,
akkor az ő minden kételye eloszlik,
hiszen megismeri a jelenségeket14 azok okaival együtt.


 1. Ez a szöveg az Uda 1.1 és 1.2 szutták összevonása, ebben a formában a Vinaya Mahāvagga fejezetének legelső szövege: Bodhikathā  ↩

 2. avijjā  ↩

 3. saṅkhārā  ↩

 4. viññāna  ↩

 5. nāmarūpa  ↩

 6. saḷāyatana  ↩

 7. phassa  ↩

 8. vedanā  ↩

 9. taṇhā  ↩

 10. upādāna  ↩

 11. bhava  ↩

 12. jāti  ↩

 13. jarāmaraṇa  ↩

 14. dhammákat  ↩

Így készült:
Fordította: Máthé Veronika
Forrás: Uda 1.1, páli
Szerzői jogok: Máthé Veronika, 2009
Felhasználás feltételei: image: CC-BY-NC-SA
Frissítve: September 20, 2011, at 11:38 AM


Váljon minden lény javára.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.