AN 1.11-20

Nīvaraṇappahāna Vagga

Az akadályok és a megszüntetésük

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: AN.1.11-20, Sujato Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2022

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

(11.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira felkeltené az érzéki vágyat1, vagy fokozná és növelné azt, ha már felkélt, mint a szépség. Ha helytelenül bánsz a szépség jelenségével érzéki vágy keletkezik, és ha már felkélt egyre csak fokozódni és növekedni fog.

(12.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira felkeltené a rosszindulatot2, vagy fokozná és növelné azt, ha már felkélt, mint az ellenszenv3. Ha helytelenül bánsz az ellenszenvvel, rosszindulat keletkezik, és ha már felkélt egyre csak fokozódni és növekedni fog.

(13.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira felkeltené a lustaságot és a tompultságot4, vagy fokozná és növelné azokat, ha már felkéltek, mint a kielégítetlenség, a lustaság, az ásítozás, az étkezés utáni álmosság és a szellemi lomhaság. Ha lomha szellemmel rendelkezel lustaság és a tompultság keletkezik, és ha már felkéltek egyre csak fokozódni és növekedni fognak.

(14.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira felkeltené a nyugtalanságot és az aggodalmat5, vagy fokozná és növelné azokat, ha már felkéltek, mint a nyugtalan tudat. Ha nem rendelkezel a tudat békéjével nyugtalanság és aggodalom keletkezik, és ha már felkéltek egyre csak fokozódni és növekedni fognak.

(15.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira felkeltené a kételkedést6, vagy fokozná és növelné azt, ha már felkélt, mint a helytelen figyelem7. Ha helytelen a figyelmed, kételkedés keletkezik, és ha már felkélt egyre csak fokozódni és növekedni fog.

(16.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira megóvna az érzéki vágytól, vagy ha már felkélt volna, megszüntetné azt, mint a visszataszító jelleg.8 Ha helyesen bánsz a visszataszító jelleggel, nem keletkezik érzéki vágy, vagy ha már felkélt, elmúlna.

(17.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira megóvna a rosszindulattól, vagy ha már felkélt volna, megszüntetné azt, mint a tudatot felszabadító szeretet.9 Ha helyesen bánsz a tudatot felszabadító szeretettel, nem keletkezik rosszindulat, vagy ha már felkélt, elmúlna.

(18.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira megóvna a lustaságtól és a tompultságtól, vagy ha már felkéltek volna, megszüntetné azokat, mint a lelkesedés, a kitartás és a tetterő. Ha rendelkezel kellő tettrekészséggel10, nem keletkezik se lustaság, se tompaság, vagy ha már felkéltek volna, elmúlnának.

(19.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira megóvna a nyugtalanságtól és az aggodalomtól, vagy ha már felkéltek volna, megszüntetné azokat, mint a tudat békéje. Ha a tudatod békés, nem keletkezik se nyugtalanság, se aggodalom, vagy ha már felkéltek volna, elmúlnának.

(20.) – Szerzetesek! Egyetlen olyan dologgal se találkoztam még, ami annyira megóvna a kételkedéstől, vagy ha már felkélt volna, megszüntetné azt, mint a helyes figyelem.11 Ha helyes figyelemmel rendelkezel, nem keletkezik kételkedés, vagy ha már felkélt, elmúlna.


 1. kāma-cchanda 

 2. vyāpāda 

 3. paṭigha 

 4. thīna-middha 

 5. uddhacca-kukkucca 

 6. vicikicchā 

 7. ayoniso-manasikāra 

 8. asubha-nimitta 

 9. mettā-ceto-vimutti 

 10. viriya 

 11. yoniso-manasikāra 

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: AN.1.11-20, Sujato Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2022

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.