AN 1.296-305 / A I 30

Ekadhamma

Van egy olyan dolog...

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: ATI, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Van valami, amit ha kifejlesztesz és gyakorolsz, az önmagában elég ahhoz, hogy a felébredéshez, a szenvedélymentességhez, a megszűnéshez, a nyugalomhoz, a közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, az eloldódáshoz vezessen. Mi ez a valami?

(1.) Emlékezés a Buddhára. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(2.) (…) Emlékezés a Dhammára. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(3.) (…) Emlékezés a Szanghára. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(4.) (…) Az erények felidézése. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(5.) (…) A nagylelkűség felidézése. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(6.) (…) Emlékezés az istenekre. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, a szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(7.) (…) Az éber ki- és belégzés. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy
felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(8.) (…) A Halál feletti szemlélődés. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(9.) (…) Az egész testet átható szemlélődés. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen.

(10.) (…) A nyugalom feletti szemlélődés. Ha ezt kifejleszted és gyakorlod, az önmagában elég ahhoz, hogy felébredéshez, szenvedélymentességhez, megszűnéshez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, saját erőből véghez vitt megszabaduláshoz, eloldódáshoz vezessen1.


  1. Fordító megjegyzése: Az emlékezés, páli anusszati (vagy csak szati) szó rendkívüli többértelműségének remek példái ezek a szutták. Jelentésárnyalatai magyarul: emlékezés, felidézés, éberség, szemlélődés, elmélkedés. A jelentésárnyalatokról és az etimológiáról többet lehet megtudni Análajó Bhikkhu: Szatipatthána, a megvalósítás egyenes útja című könyvéből, Tan Kapuja 2008. 

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: ATI, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.