AN 10.7 / A V 8

Sāriputta Sutta

Száriputta Szutta

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Bodhi

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: AN 10.7, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ekkor a Tiszteletreméltó Ánanda a Tiszteletreméltó Száriputtához ment, és udvariasan köszöntötték egymást. A barátságos üdvözlés és meghajlás után leült melléje. Ahogy ott ült, így szólt Tiszteletreméltó Száriputtához:

– Száriputta barátom! Képes-e elérni a szerzetes olyan összpontosítást, amiben nem érzékeli a földet földként; sem a vizet vízként; sem a tüzet…; sem a szelet…; sem a végtelen teret…; sem a végtelen tudat dimenzióját…; sem a semmi dimenzióját…; sem a sem érzékelés, sem nem érzékelés dimenzióját…; sem ezt a világot…; sem az elkövetkezendő világot elkövetkezendő világként, de még mindig érzékelő marad?

– Igen Ánanda barátom, képes…

– De, Száriputta barátom! Hogyan képes elérni a szerzetes olyan összpontosítást, amiben nem érzékeli a földet földként; (…) sem az elkövetkezendő világot elkövetkezendő világként, de még mindig érzékelő marad?

– Ánanda barátom! Egyszer, amikor épp itt tartózkodtam Szávatthíban a Vak Ember ligetében, elértem egy ilyen összpontosítást úgy, hogy nem érzékeltem a földet földként; (…) sem az elkövetkezendő világot elkövetkezendő világként, de még mindig érzékelő maradtam.

– Száriputta barátom! De mit érzékeltél akkor?

– ‘A létesülés megszűntét - a megszabadulást; a létesülés megszűntét - a megszabadulást’. Ánanda barátom! Egy érzékelés keletkezett bennem, míg egy másik érzékelés megszűnt. Épp úgy, ahogy egy lángoló fadarabnál, az egyik láng felkél, míg a másik láng eltűnik, mégis ‘a létesülés megszűnte – a megszabadulás; a létesülés megszűnte – a megszabadulás’; egy érzékelés keletkezett bennem, míg egy másik érzékelés megszűnt. Akkor érzékeltem ‘a létesülés megszűntét – a megszabadulást’.

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: AN 10.7, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.