AN 5.148 / A iii 172

Sappurisadāna Sutta

A feddhetetlen ember adományai

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Ṭhānissaro

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: ATI, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2022

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez az öt fajtája van egy feddhetetlen ember adományának. Melyik ez az öt? Amikor a feddhetetlen személy szilárd meggyőződésből ad adományt. Amikor a feddhetetlen személy figyelmesen ad adományt. Amikor a feddhetetlen személy megfelelő időben ad adományt. Amikor a feddhetetlen személy együttérző szívvel ad adományt. Amikor a feddhetetlen személy úgy ad adományt, hogy az senki másnak nem árt.

(1.) Miután szilárd meggyőződésből ad adományt, bárhol is érjen be az adomány eredménye, gazdag lesz, nagy vagyonnal és sok birtokkal. Továbbá jókötésű lesz, jóképű, magával ragadó, lótusz színű arccal.

(2.) Miután figyelmesen ad adományt, bárhol is érjen be az adomány eredménye, gazdag lesz, nagy vagyonnal és sok birtokkal. Továbbá gyermekei, feleségei, szolgái, cselédei és munkásai oda fognak rá figyelni, hegyezni fogják a fülüket, megértő szívvel fogják szolgálni.

(3.) Miután megfelelő időben ad adományt, bárhol is érjen be az adomány eredménye, gazdag lesz, nagy vagyonnal és sok birtokkal. Továbbá a céljai a megfelelő időben teljesülni fognak.

(4.) Miután együttérző szívvel ad adományt, bárhol is érjen be az adomány eredménye, gazdag lesz, nagy vagyonnal és sok birtokkal. Továbbá tudata az isteni örömök öt húrjait fogja zengetni1.

(5.) Miután úgy ad adományt, hogy azzal senki másnak nem árt, bárhol is érjen be az adomány eredménye, gazdag lesz, nagy vagyonnal és sok birtokkal. Továbbá tulajdonát semmi sem pusztíthatja el, sem tűz, sem víz, sem királyok, sem tolvajok, sem gyűlölködő örökösök.

Ez az öt fajtája van egy feddhetetlen ember adományának.


  1. Az utolsó mondat szabad fordítás. A lényeg az, hogy nem világi érzéki örömökben fog tobzódni, hanem valami felsőbbrendűben. 

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: ATI, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2022

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.