AN 5.196 / A iii 240

Mahāsupina Sutta

Az öt nagy álom

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Ṭhānissaro

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: ATI, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2022

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, öt nagy álmot látott. Melyik ez az öt?

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt ez az egész földi világ egy hatalmas ágy volt. A Himalája, a hegyek királya volt a párna. Bal keze a keleti tengerben pihent, jobb keze a nyugatiban, két lába pedig a déli tengerben. Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, ez volt az első nagy álom amit látott.

Továbbá, amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt köldökéből egy hatalmas inda nőtt ki, amely felért az égig. Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, ez volt a második nagy álom amit látott.

Továbbá, amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt fekete fejű fehér férgek kúsztak elő nyüzsögve a lábából teljesen beborítva őt térde magasságáig. Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, ez volt a harmadik nagy álom amit látott.

Továbbá, amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt négy más-más színű madár röppent hozzá a négy égtáj felől és lábai előtt teljesen fehérré változtak. Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, ez volt a negyedik nagy álom amit látott.

Továbbá, amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, föl-alá sétált egy hatalmas trágyahegy tetején anélkül, hogy az ürülék beszennyezné. Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, ez volt az ötödik nagy álom amit látott.

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, és a Himalája, a hegyek királya volt a párna. Amikor a bal keze a keleti tengerben pihent, jobb keze a nyugatiban, két lába pedig a déli tengerben, ez volt az első nagy álom ami azt tudatta vele, hogy ráébredhetne a felülmúlhatatlan, tökéletes, saját erőből való megvilágosodásra.

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, és köldökéből egy hatalmas inda nőtt ki, amely felért az égig, ez a második álom tudatta vele, hogy miután ráébredt a nemes nyolcrétű ösvényre hirdetni fogja azt mindenfelé amerre emberek és égi lények vannak.

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, és fekete fejű fehér férgek kúsztak elő nyüzsögve a lábából teljesen beborítva őt térde magasságáig, ez a harmadik álom azt tudatta vele, hogy sok-sok fehér ruhás házigazda fog élethosszig tartó menedéket venni a Tathágatától.

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, és négy más-más színű madár röppent hozzá a négy égtáj felől és lábai előtt teljesen fehérré változtak, ez a negyedik álom tudatta vele, hogy a négy kasztból - brahmanok, harcosok, kereskedők és munkások - fognak emberek az otthonból az otthontalanságba távozni és a Tathágata által tanított Dhammavinaja szerint élni, és elérni a felülmúlhatatlan megszabadulást.

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, és föl-alá sétált egy hatalmas trágyahegy tetején anélkül, hogy az ürülék beszennyezné, ez az ötödik álom tudatta vele, hogy a Tathágata el fogja fogadni a ruha, az alamizsna, a szállás és a betegségre való orvosság adományát, de úgy fogja használni ezeket, hogy nem kötődik hozzájuk, elfogulatlanul, ártalmatlanul, látva a hozzájuk való kötődés visszatartó erejét, a róluk való lemondást szem előtt tartva.

Amikor a Tathágata, a Méltó és Saját Erejéből Tökéletesen Megvilágosodott, még csak egy fel nem ébredt bódhiszatta volt, ezt az öt nagy álmot látotta.

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: ATI, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2022

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.