AN 7.6 / A IV 5

Dhana Sutta

A kincsek

Fordította:

Felolvasás:

buddhafm.hu
buddhafm.hu

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Ṭhānissaro

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: AN 7.6, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

— Szerzetesek, hét kincs van. Melyik ez a hét? A hit kincse, az erény kincse, a lelkiismeret kincse, az elővigyázatosság kincse, a figyelem kincse, a nagylelkűség kincse, és a tisztánlátás kincse.1

És mi a hit kincse? Amikor az érdemesek tanítványa2 hittel teli, hiszi a Tathágata felébredését ekképpen: „Valóban, a Magasztos tényleg kiváló, teljesen és saját erejéből felébredett, tudással és helyes magatartással rendelkező, beérkezett, a világok értő ismerője, a szelídek páratlan vezetője, istenek és emberek tanítója, felébredett, magasztos.“3

Ezt hívják a hit kincsének.

És mi az erény kincse? Amikor az érdemesek tanítványa tartózkodik az élet elvételétől, tartózkodik a lopástól, tartózkodik a meg nem engedett szexuális viselkedéstől, tartózkodik a hazugságtól, és tartózkodik a figyelmetlenséget okozó részegítő szerek fogyasztásától. Ezt hívják az erény kincsének.

És mi a lelkiismeret kincse? Amikor az érdemesek tanítványa szégyent érez a testi, a szóbeli és tudati helytelen viselkedésre vonatkozó gondolatok felbukkanásakor. Ezt hívják a lelkiismeret kincsének.

És mi az elővigyázatosság4 kincse? Amikor az érdemesek tanítványa aggodalmat érez a testi, a szóbeli és a tudati helytelen viselkedés [kiváltotta szenvedés] miatt. Ezt hívják az elővigyázatosság kincsének.

És mi a figyelem kincse? Amikor az érdemesek tanítványa, ha sokat hallott, megőrzi, elraktározza, amit hallott. Azokat a tanításokat, amelyek csodálatosak az elejükön, csodálatosak a közepükön és csodálatosak a végükön, amelyek értelmükben és kifejtésükben is a szent életet - ami teljes és tiszta -, hirdetik, azokat gyakran hallgatja, megőrzi, megvitatja, összegyűjti, elméjével megvizsgálja, és teljesen áthatja velük a szemléletét. Ezt hívják a figyelem kincsének.

És mi a nagylelkűség kincse? Amikor az érdemesek tanítványa tudatát megtisztította a fösvénység mocskától, otthonában él, szabadon adakozó, bőkezű, az önzetlenségben örömét leli, fogékony a kérésekre, örül, ha alamizsnát oszthat. Ezt hívják a nagylelkűség kincsének.

És mi a tisztánlátás kincse? Amikor az érdemesek tanítványa tisztánlátó, rendelkezik a keletkezés és elmúlás – nemes, átható és a szenvedés végéhez vezető – belátásával. Ezt hívják a tisztánlátás kincsének.

Szerzetesek, ez a hét kincs van.
Az első a hit kincse,
majd az erény kincse,
a lelkiismeret és az aggodalom kincse,
a figyelem kincse,
a nagylelkűség kincse,
és hetedikként a tisztánlátás kincse.
Bárki, legyen az, asszony vagy férfi, ha rendelkezik ezekkel a kincsekkel,
akkor nem hívhatjuk őt szegénynek, nem él hiába.
A bölcseknek gyakorolniuk kell a hitet és az erényeket,
a meggyőződést és a Dhamma-belátást,
emlékezve a Buddha tanítására.


  1. A kincsek páliul az említés sorrendjében: saddhā, sīla, hirī, ottappa, suta, cāga, paññā 

  2. ariya-sāvaka: más fordításban: nemes tanítvány 

  3. Ez a Buddha erényeinek, jelzőinek, neveinek felidézése (Buddhānussati), egyike a tíz felidézésnek (anussati), amelyek mindegyike önmagában is közvetlenül a felébredéshez vezet, lásd AN 1.296-305.  

  4. ottappa: félelem a helytelen tett jövőbeni elkövetésétől; lásd még (angolul) itt 

Felolvasás:

buddhafm.hu
buddhafm.hu

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: AN 7.6, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.