AN 7.79 / A IV 143

Satthusāsana Sutta

Upálinak

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto

Így készült:

Fordítota: Vriendelijke

Forrás: AN 7.79 Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Vriendelijke, 2011

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Akkor a tiszteletreméltó Upáli1 elment a Magasztoshoz. Miután megérkezett és meghajolt előtte, leült mellé. Ahogy ott ült, így szólt a Magasztoshoz:

– Jó lenne uram, ha a Magasztos rövid tanítást adna nekem a Dhammáról, és ha így a Magasztostól hallhatnék tanítást a Dhammáról, egyedül élve elvonulhatnék, éberen, lelkesen és elszántan.

– Upáli, azok a tulajdonságok, amelyeket úgy ismerhetsz: ‘Ezek a tulajdonságok nem vezetnek emelkedett egykedvűséghez, szenvtelenséghez, a szenvedés megszüntetéséhez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, önmagunktól-felébredéshez, sem a feltételek nélkülihez2’, azokról a tulajdonságokról határozottan megállapíthatod: ‘Ez nem a Dhamma, ez nem a Vinaja, ez nem a Tanító útmutatása’.

Azokról a tulajdonságokról pedig, amelyeket úgy ismerhetsz: ‘Ezek a tulajdonságok vezetnek az emelkedett egykedvűséghez, a szenvtelenséghez, a szenvedés megszüntetéséhez, nyugalomhoz, közvetlen tudáshoz, az önmagunktól-felébredéshez, a feltételek nélkülihez’, ezekről a tulajdonságokról határozottan megállapíthatod: ‘Ez a Dhamma, ez a Vinaja, ez a Tanító útmutatása.’


  1. A páliban vinaja-dhara, azaz a Vinaja tudója és továbbadója szerepel.A hagyomány szerint Upáli volt az, aki az első zsinaton felmondta mindazt, amit a Buddha Vinajaként tanított 

  2. azaz a megszabaduláshoz, nibbánához 

Így készült:

Fordítota: Vriendelijke

Forrás: AN 7.79 Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Vriendelijke, 2011

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.