A Buddha egyszer azt mondta: Az ellenségeskedés...

Szerző:

Fordította:

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

A Buddha egyszer azt mondta: ‘Az ellenségeskedés nem szüntethető meg ellenségességgel. Az ellenségeskedés csak nem-ellenségességgel szüntethető meg. Ez örök igazság1.’

2500 évvel e szavak elhangzása után hozzátehetjük azt, hogy ez tényleg időtlen igazság, de olyan, amit mindig elfelejtünk.

A nem-ellenségesség szó használata a versben magyarázatot igényel. A nem-ellenségesség itt nem puszta szinonimája a szerető kedvességnek. Sokkal átfogóbb jelentése van, beleértve számos olyan üdvös tudatállapotot, amelyek segítenek az ellenségességre adott bölcs válasz megtalálásában. Az ellenségesség felé mettával, szerető kedvességgel fordulni nagyszerű teljesítmény, de a legtöbb ember számára túl nagy lépés. Számukra az empátia, a türelem, a kedvesség és a nyugalom reálisabb célok.

A legfontosabb dolog annak észben tartása, hogy különleges erőfeszítést kell tennünk az éberségünk fenntartására konfliktusok idején. Ha ellenségességet figyelünk meg a szívünkben, meg kell állítanunk, fel kell ismernünk, hogy rossz irányt vettünk és a tudatunkat újra üdvös állapotba kell hoznunk. Azért, mert haraggal a szívünkben, függetlenül attól, hogy igazunk van-e vagy sem, képtelenek leszünk a konfliktus végső lezárására. Találhatunk rövidtávú megoldást, de hosszútávon a helyzetet még rosszabbá tehetjük. Ez örök igazság.

Ácsán Dzsajaszáró

2020-09-05


  1. Dhammapada 5. Fórizs László fordításában: “A gyűlölet sohasem szünteti meg a gyűlöletet, csak a szeretet. – Ez az örökkévaló Törvény.” 

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.