A kamma olyan, mint egy mag

Szerző:

Fordította:

Könyv:

Kamma

Előző fejezet:

Minden választásunk mérhetetlen lehetőséget kínál a jövőre nézve

Következő fejezet:

A kammákat a beérésük ideje szerint különböztetjük meg

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

Legelőször is, nem minden kamma érik be szükségszerűen. Bár megvan rá a hajlama, nem elkerülhetetlenül fog bekövetkezni. A kammát maghoz hasonlíthatjuk. A magok is csak akkor érnek be, ha megfelelőek a feltételek. De ha nincsenek meg ezek a megfelelő feltételek, akkor csak magok maradnak; és ha elpusztítjuk őket, egyáltalán nem fognak beérni soha.

Ugyanezt szokták mondani a kammáról is, hogy a megfelelő alkalomra vár, hogy kibontakozhasson, hiszen a hajlama megvan rá. Ha a kamma megfelelő lehetőséget talál, akkor következményei kibontakoznak. Ha nincsenek meg a megfelelő feltételek, nem fog beérni. Egy kammát még egy másik kamma is el tud pusztítani. Ezért fontos megértenünk, hogy jelenlegi életutunk, viselkedésünk és magatartásunk, befolyásolhatja a régebbi kammánk érésének módját.

Némely múltbéli kammánk, tettünk, olyan erős, hogy mindenképpen be kell érnie. Mindegy, hogy mit teszünk, nem tudunk elszökni előle. De a legtöbb múltbéli kammánk, tettünk, attól függ, hogy most milyen módon élünk. Ha meggondolatlanul, nem bölcsen és helytelenül, élünk, akkor megadjuk a múltbéli rossz kammáinknak, tetteinknek, a lehetőséget a megérésre, és ez visszatartja jó kammáinkat a hatásának kifejtésétől, vagy pedig megsemmisíti a jó hatásait. Viszont, ha most bölcsen és helyesen élünk, megadjuk a jó kammáinknak a lehetőséget a megérésre, és ezzel kizárjuk a rossz kammáinkat, vagy gyengítjük, megsemmisítjük őket, vagy megelőzzük őket a valóra válástól.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.