Nem vagyunk múltunk reménytelen rabjai

Szerző:

Fordította:

Könyv:

Kamma

Előző fejezet:

Az elménk az egész világegyetem építője

Következő fejezet:

Túllépve a kammán – az Ösvény végső célja

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

A kammáról és újraszületésről szóló kettős tanítás számos szempontból jelentős a saját életünk megértéséhez.

Először is lehetővé teszi számunkra annak megértését, hogy teljes mértékben felelősek vagyunk azért, amik vagyunk. Problémáink miatt nem hibáztathatjuk a környezetünket, a felmenőinket, a sorsot vagy a neveltetésünket. Bár mindezen tényezők alakítottak bennünket, a saját múltbéli kammánk az oka annak, hogy épp ilyen körülmények közé kerültünk. Ez, első hallásra, egy pesszimista tanításnak tűnhet. Mintha azt sugallná, hogy rabjai vagyunk saját múltbéli kammáinknak és nekünk engedelmeskednünk kell azok hatásainak. Ez azonban a tanítás félreértése.

Való igaz, hogy nagyon gyakran le kell aratnunk múltbéli kammáink következményeit. De fontos megértenünk, hogy a kamma akaratlagos tett, és egy akaratlagos tett mindig a jelenben valósul meg, csak a jelenben. Ez azt jelenti, hogy most, jelenleg van lehetőségünk az életünk irányának teljes megváltoztatására.

Ha közelről megvizsgáljuk életünket, kétféle dolgot tapasztalunk: vannak passzívan hozzánk érkező dolgok, amelyeket választásunktól függetlenül kapunk, és vannak dolgok, amelyeket mi idézünk elő magunknak, választásunk, beállítottságunk, viselkedésünk által. A passzív oldal túlnyomórészt a múltbéli kamma hatása. Rendszerint szembesülnünk kell ezzel és meg kell tanulnunk elfogadni. De ezeken a határokon belül van egy lehetőség, a jelen pillanat borzasztóan nagy lehetősége, amiben saját elménkkel újra tudjuk szervezni a világunkat.

Ha hagyjuk magunkon eluralkodni az önzőséget, gyűlöletet, nagyravágyást és butaságot, akkor – még abban az esetben is, ha gazdagok és hatalmasak vagyunk – boldogtalanságban és szenvedésben fogunk élni, és a szenvedés világában való újraszületés magját fogjuk elültetni. Másrészről viszont, még akkor is, ha szegények vagyunk, szánalmas körülmények közepette élünk, fájdalomban és szerencsétlenségben, ha tiszta életvitelt folytatunk, kifejlesztjük a nagylelkűség érzetét, a kedvességet és megértést, akkor át tudjuk alakítani világunkat, és fel tudjuk építeni a szeretet és béke világát.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.