Túllépve a kammán – az Ösvény végső célja

Szerző:

Fordította:

Könyv:

Kamma

Előző fejezet:

Nem vagyunk múltunk reménytelen rabjai

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

Buddha ösvényének végső célja nem csupán jó eredmények elérése jó kammát okozó tettek megtételével. Ez egy földi, evilági cél. Az ösvény igazi célja a kamma és a következmények láncolatán való teljes túllépés.

Amíg kammát okozó tetteket teszünk, és ezek újabb dolgok megtételéhez vezetnek, addig ki leszünk téve a születésnek és halálnak, és találkozni fogunk a szenvedés mindenféle fajtájával. Az sem igazán számít, hogy egy szerencsés vagy szerencsétlen világban él valaki. Hiszen a létezés minden formája állandótlan, én-telen és nem kielégítő.

Kamma annak köszönhetően keletkezik, hogy ragaszkodunk a jó és rossz tettekhez. A ragaszkodás tudatlanságon alapul. Kifejlesztve az éberséget és belátást, megtanuljuk úgy látni a dolgokat, ahogy azok valójában vannak, így véget vethetünk a ragaszkodásnak és megszabadulhatunk a kammától. Akkor felfedezzük a kammán túli szabadságot, a megszabadulás szabadságát.

Az arahant, a megszabadult, nem hoz létre több kammát. Éli az életét és akaratlagos tetteket tesz, de ragaszkodás nélkül. Emiatt a tettei nem hoznak létre kammát, mert nem hagynak nyomot a tudatában. Így azoknak nincs lehetőségük megérni a jövőben, hogy újraszületést idézzenek elő. Az arahantok tetteit kriják-nak nevezik, nem kammának. Mert ezek csak tettek. Nem hagynak nyomot a tudatfolyamon éppúgy, mint a madarak röpte sem az égen.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.