Az arahant tapasztalatai

Szerző:

Fordította:

Könyv:

Nibbána

Előző fejezet:

A nibbána két eleme

Következő fejezet:

Az arahant állapota a távozása után

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

Amíg a megszabadultság állapotában van, az arahant folytatja a szükséges életfunkciói gyakorlását. Alszik, reggel felkel, eszik, beszél, ellátja a feladatait stb. Bár éli a mindennapi életét, de teljesen felszámolta a szennyeződéseket, a mohóságot, gyűlöletet és tudatlanságot. A (pszichikai-fizikai) szervezetében nincs több sóvárgás, ami fenntartaná a folyamatot, ami további születésekhez vezetne. Az emberi tapasztalat oldaláról nézve a nibbána állapota a teljes boldogság állapota, a szomorúságtól, aggodalomtól és félelemtől mentesség. Az arahant érzi a testi fájdalmat, de ez nem zavarja az elméjét. Nem izgatja, nem szomorú miatta. Az arahant a félelem nélküliség állapotában van. Az összes félelmek a képzeletből, az ‘én’-ből, az egóból származnak. Amikor félünk, akkor olyasmitől tartunk, ami fenyegeti az énünk biztonságát az ‘én énemet’, vagy olyan dolgokét, amikről azt gondoljuk, hogy hozzánk tartoznak. De egy arahant számára, aki gyökeresen felszámolta az ‘én’ fogalmát, megszabadulás jön minden félelemből.

A ragaszkodás formáinak elhagyása miatt az arahant mentes az izgalomtól, nyugtalanságtól és aggodalomtól. És megint csak: az arahant a teljes nyugodt egykedvűség állapotában van, az elme teljes egyensúlyával. Nem ingatja meg a nyolc földi szél: a nyerés és vesztés, a hírnév és becstelenség, a dicséret és a vádak, az öröm és a fájdalom1. Az arahant egykedvű állapota nem a közömbösség állapota. Az arahant elméjét átjárja a mérhetetlen szerető kedvesség és a határtalan együttérzés. Ez a nibbána állapota az érzékelés és az érzelmek szavaival.

Mivel a tudatlanságot teljesen megszüntette, az arahant nem szerez további kammát. A szándékos cselekedetei nem eredményeznek további újraszületést. Továbbra is végez szándékos cselekedeteket, de ezek csak tevékenységek. Nem hagynak nyomot az elmében, amint az égen átrepülő madár sem hagy maga után lábnyomokat. Az arahantra továbbra is hatással vannak azok a kammák, amelyeket a megvilágosodása előtt szerzett, de ezek nem zavarják az elméjét.

Teljes tudással és megértéssel rendelkezik. Teljesen felébredett. Úgy látja a dolgokat, ahogy azok valóban vannak. Nem vezetik már félre torzulások, rávetítések, a tudatlanságból eredő eltévelyedések.


  1. Lásd AN 8.6 

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.