A nibbána puszta megsemmisülés?

Szerző:

Fordította:

Könyv:

Nibbána

Előző fejezet:

Függ-e a nibbána az ösvénytől, ami hozzá vezet?

Következő fejezet:

A teknős és a halak története

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

Elővigyázatosságból meg kell ismételnünk, hogy a nibbánát nem lehet megérteni szavakon és kifejezéseken keresztül, vagy a szövegek tanulmányozásával. A nibbánát csak a megvalósításával lehet megérteni. Annak érdekében, hogy lehetővé tegyen valamilyen elképzelést arról a célról, ami felé a tanításai mutatnak, a Buddha mégis szavakat és kifejezéseket használ. Negatív és pozitív kifejezéseket egyaránt, és ezeket mindet alaposan át kell gondolnunk, hogy a nibbána fogalmát elképzeljük. Ha nem így teszünk, akkor egyoldalú, torz képünk lesz a nibbánáról.

A Buddha a nibbánáról elsősorban olyan kifejezésekkel beszél, amelyek a szenvedés közömbösítéséről szólnak: a szenvedés megszüntetése, az öregség és halál megszüntetése, a szomorúság nélküli, terhek nélküli, bánatok nélküli ország és így tovább.

Olyan leírás is van róla, hogy nincsenek jelen a szennyeződések, azok a mentális tényezők, amelyek fogságban tartanak bennünket. A nibbánát tehát úgy ábrázolja, mint a mohóság, gyűlölet és káprázatok megsemmisítését. Nevezik szenvtelenségnek (virága) is, a szomj megszüntetésének, a büszkeség megsemmisítésének, az önteltség kigyomlálásának, a hiúság kioltásának.

A Buddha célja azzal, hogy tagadó megfogalmazásokat használ, az, hogy megmutassa: a nibbána teljesen független a tapasztalatoktól, és az összes feltételektől függő dolog fölött áll; hogy megmutassa: a nibbána kívánatos, mert ez minden szenvedés vége; és hogy megmutassa, hogy a nibbánát a szennyeződések megsemmisítésével kell elérni. A negatív vagy tagadó szóhasználatot nem szabad félreérteni és úgy értelmezni, hogy a nibbána puszta megsemmisítés vagy negatív megvalósítás.

Annak érdekében, hogy ezt az egyoldalú szemléletet helyreigazítsa, a Buddha a nibbánát pozitív kifejezésekkel is jellemzi. Úgy említi a nibbánát, mint a legmagasabb boldogságot, tökéletes gyönyörűséget, békét, nyugalmat, megszabadulást és szabadságot. Úgy nevezi a nibbánát: ‘a sziget’, olyan sziget, amelyre a lények megérkezhetnek, és amely mentes a szenvedéstől. A lények számára, akiket reménytelenül sodor az öregség és halál óceánja, ez a hely a biztonság szigete.

Nevezik még ‘barlangnak’ is, amely biztonságot nyújt a születés és halál veszélyei ellen. A nibbánát ‘hűvös országnak’ is nevezik – olyan hűvösségről van szó, amely a mohóság, gyűlölet és a káprázatok tüzeinek megszüntetéséből ered.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.