Útinapló: Sri Lanka, 2024 Június

Jun 7, 2024 · Bhikkhu Gambhīro

Május 3-án érkeztem Sri Lankába, az elmúlt hónap alatt kezdem megismerni az itteni kolostori szokásokat. A szerzetesi oldalról megélve, hálával tapasztalom a kedves fogadtatást.

photo

Voltunk többször alamizsnakörúton a faluban, nagyon kedves emberek. Sok főtt ételt kapunk. A gyerekek az iskolai könyvből kitépett, már leosztályozott házi feladatba csavarják az édességet.

photo

A Springhill Erdei Kolostor Kandy alatt, egy hegyvidékes erdőben van. Az erdőben gazdag a madarak és rovarok hangja, megállítja a gondolatot is. Sok az ismeretlen növény, úgy érzem magam mint a gyerek, nem tudom mi a neve a dolgoknak, “Ez micsoda? És ez micsoda?”

photo

photo

Oda kell figyelni hova lép az ember, a piócák gyorsan az ember lábára akaszkodnak, illetve a hangyák is nagyot tudnak csípni.

photo

Alamizsnakörútra hagyomány szerint ha lehet mezítláb megyünk, bár van aki szandált visel ha indokolt. A falusiak is gyakran mezítláb jönnek ki elénk, vagy kilépnek a szandáljukból, és úgy ajánlják fel nekünk az ételt az alamizsnás szilkébe.

Remek jelképe ez annak, hogy a lábbelik társadalmi státuszt jelölnek, és ezt elhagyva kell a tanítást gyakorolni.

A faluban gyorsan észrevesznek minket az emberek, és jelzik, hogy várjunk.

Egy alkalommal egy nagy hotel előtt is megálltunk. Azt gondoltam túl elfoglaltak a dolgukkal, hogy észrevegyenek két bhikkhut, de tévedtem, a pult mögül valaki rögtön beszaladt a konyhába pár tál ételért.

Ritkán járnak arra bhikkhuk alamizsnakörúton, a személyzet láthatóan örült a meglepő alkalomnak. Tisztelettudóan még a cipőjükből is kiléptek.

photo

photo

A Buddha ott van minden utca sarkon, minden reggel friss virágok vannak az oltáron. A bhikkhuk elvonult életét itt senkinek nem kell magyarázni.

photo

Májusban megérkezett a monszun, szinte minden délután ömlik az eső és villámlik. Ilyenkor az áramhálózat is gyakran kiesik. Az a szokás, hogy minden elektromos eszköz alapállapotban ki van húzva, és használat után újra ki kell húzni.

Sri Lankai tea: az áramra várva.

photo

A kolostori könyvtárban van egy eredeti pálma-levél könyvük, Bhante Szantamanásza azt mondta ilyet még mindig készítenek, ez kb. 1900 körüli lehet. A levelet bekarcolják egy tollszerű eszközzel, azután festékport dörzsölnek rá. Ez egy különösen precíz darab, mert a levél mindkét oldalán van írás. Olvasott nekünk belőle, egy dzsátaka születésrege versei.

photo

photo

A májusi teliholdkor a Vészák ünnepség a kolostorban csendesen telt. A városokat ilyenkor feldíszítik, sok helyen fesztiválon lehet részt venni, illetve az utcákon ingyenes ételbódék sorakoznak.

A Dhamma teremben az oltáron tea is felajánlásra került.

photo

Meglátogattam egy bhikkhu barátomat aki a domb másik oldalán él Hindagala mellett.

Egy tuktuk-kal mentünk át a másik kolotorba. A ponyva két oldalán ez a szlogen állt:

Live the life you love
Éld az életet amit szeretsz

Love the life you live
Szeresd az életet amit élsz

photo

A kolostor alatt a faluban megtekinthető volt egy ősrégi barlang-kolostor, a sziklán a festmények dzsátaka születésregéket és a Buddha életrajzát ábrázolják.

Jól kivehetőek a régi festményen is ahogy a bhikkhuk alamizsnakörúton járnak, akárcsak most.

Az idő, az eltelt korszakok érzése erős volt, a korábbi generációk benyomása akik itt gyakorolták a Dhammát.

photo

photo

photo

A kolostorból egy meredek lépcsősor vitt le a főútra.

A kutya a Buddha-természet felett elmélkedik:

photo

Meglátogattunk egy mai barlang-kolostort is, Ranagirilena néven ismert. Képzőközpontként működik, a fiatal bhikkhukat ide küldik, hogy a Vinaya szabályokat tanulmányozzák (Páli nyelven olvassák, fordítják, magyarázzák). 23 bhikkhu volt a létszám.

Hajnal 4-kor van az első Vinaya óra, délután egy másik, este pedig Abhidhamma óra. A Vassza alatt nincsenek órák, akkor meditációs napirendet követnek.

photo

photo

photo

photo

Egy fiatal bhikkhut megkérdeztem, miért jött ide szerzetesi avatást kérni. Azt válaszolta, hogy a célja a Nibbána elérése, és mivel az elme fejlesztésének az alapja a jó erkölcs (szíla), a jó erkölcsi képzés miatt jött ebbe a kolostorba.

photo