SN 22.27 / S III 29

Assāda Sutta (2)

Kielégülés (2)

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Bodhi

Így készült:

Fordítota: Kovács Gábor

Forrás: SN 22.27, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Kovács Gábor, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Szávatthiban.

– Szerzetesek, a formában található kielégülés keresésére indultam. Bármilyen kielégülés legyen is a formában – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom a formában lévő kielégülés határait.

Szerzetesek, a formában található veszély keresésére indultam. Bármilyen veszély legyen is a formában – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom a formában lévő veszély határait.

Szerzetesek, a formától való megszabadulás keresésére indultam. Bármilyen megszabadulás legyen is a formában – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom a formában lévő megszabadulás határait.

Szerzetesek, az érzésben… az érzékelésben… a késztetésekben… a tudatosságban… található kielégülés… veszély… megszabadulás… keresésére indultam. Bármilyen kielégülés… veszély… megszabadulás… legyen is az érzésben… az érzékelésben… a késztetésekben… a tudatosságban… – én felismertem azt. A bölcsességemmel tisztán látom az érzésben… az érzékelésben… a késztetésekben… a tudatosságban… lévő kielégülés… veszély… megszabadulás… határait.

Szerzetesek, mindaddig, ameddig közvetlenül nem tudtam azt, ahogy a kielégülés, a veszély és a megszabadulás az öt halmaz esetén a ragaszkodásnak alávetettek, nem vallottam azt, hogy e világban – isteneivel, ördögeivel, teremtőisteneivel, vándorszerzeteseivel és papjaival, isteni és emberi lényeivel – a felülmúlhatatlan, tökéletes megvilágosodásra ráébredtem. Ellenben miután közvetlenül megismertem mindezeket, ahogyan ezek tényleg vannak, akkor már azt vallottam, hogy e világban – isteneivel, ördögeivel, teremtőisteneivel, vándorszerzeteseivel és papjaival, isteni és emberi lényeivel – a felülmúlhatatlan, tökéletes megvilágosodásra ráébredtem.

Megértés és meglátás ébredt bennem: Megingathatatlan elmém megszabadulása. Ez az utolsó születésem. Nem vár rám több újraszületés.

Így készült:

Fordítota: Kovács Gábor

Forrás: SN 22.27, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Kovács Gábor, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.