SN 22.38 / S III 38

Ānanda Sutta (2)

Ánanda

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Bodhi

Így készült:

Fordítota: Bartha Rita

Forrás: SN 22.38, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Bartha Rita, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Szávatthiban.

Akkor a Tiszteletreméltó Ánanda odament a Magasztoshoz… A Magasztos aztán így szólt a tiszteletreméltó Ánandához, amíg az leült egyik oldalára.

– Ánanda, ha azt kérdeznék tőled: „Ánanda barátom, mely dolgokról ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik? Mely dolgokról fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik? Mely dolgokról ismerjük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik?“ Ha így kérdeznének, Ánanda, hogyan válaszolnál?

– Tiszteletreméltó Uram, ha ezt kérdeznék tőlem, így válaszolnék: „Barátaim, az elmúlt, megszűnt, megváltozott formáról ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott érzésről ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott érzékelésről ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott késztetésekről ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott tudatosságról ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről felismertük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.“

Barátaim, a még meg nem született , létre nem jött formáról fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött érzésről fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött érzékelésről fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött késztetésekről fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött tudatosságról fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről fel fogjuk ismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.

Barátaim, az éppen megszületett, éppen létrejött formáról felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött érzésről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött érzékelésről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött késztetésekről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött tudatosságról felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.“ Ha így kérdeznének , tiszteletreméltó uram, ily módon válaszolnék.

– Nagyszerű, Ánanada, nagyszerű! Az elmúlt, megszűnt, megváltozott formáról ismertük fel, Ánanda, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott érzésről ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott érzékelésről ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott késztetésekről ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az elmúlt, megszűnt, megváltozott tudatosságról ismertük fel, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről felismertük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.

A még meg nem született, létre nem jött formáról fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött érzésről fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött érzékelésről fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött késztetésekről fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. A még meg nem született, létre nem jött tudatosságról fogjuk felismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről fel fogjuk ismerni, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.

Az éppen megszületett, éppen létrejött formáról felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött érzésről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött érzékelésről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött késztetésekről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Az éppen megszületett, éppen létrejött tudatosságról felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik. Ezek azok a dolgok, barátaim, amelyekről felismerjük, hogy keletkezik, elmúlik, s fennállóként változik.

Ha így kérdeznének, Ánanda, ily módon kellene válaszolnod.

Így készült:

Fordítota: Bartha Rita

Forrás: SN 22.38, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Bartha Rita, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.