SN 22.5 / S III 13

Samādhi Sutta

Összeszedettség

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Bodhi

Így készült:

Fordítota: Hadházi Zsolt

Forrás: SN 22.5, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Hadházi Zsolt, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Így hallottam. Szávatthiban történt. Ott a Magasztos így szólt:

– Szerzetesek, fejlesszétek ki az összeszedettséget. A szerzetes, aki összeszedett, megérti a dolgokat úgy, ahogy azok valójában vannak.

És mit ért meg úgy, ahogy az valójában van? A forma megjelenését és eltűnését, az érzet megjelenését és eltűnését, az észlelés megjelenését és eltűnését, a késztetések megjelenését és eltűnését, a tudat megjelenését és eltűnését.

És mi a forma megjelenése, szerzetesek? Mi az érzet megjelenése, mi az észlelés megjelenése, mi a késztetések megjelenése, mi a tudat megjelenése?

Szerzetesek, íme az ember élvezetet keres, fogadja, ragaszkodik hozzá. És miben keres élvezetet, mit fogad, mihez ragaszkodik? Az ember élvezetet keres a formában, fogadja és ragaszkodik hozzá. Ennek következtében élvezet jelenik meg. A formában való élvezet ragaszkodást jelent. A ragaszkodás függvényében létezés jön létre, a létezés függvényében születés, a születés függvényében öregség és halál, bánat, panasz, fájdalom, kellemetlenség és nyomorultság jön létre. Ilyen a szenvedés egészének megjelenése.

Az ember élvezetet keres az érzetben… az észlelésben… a késztetésekben… élvezetet keres a tudatban, fogadja és ragaszkodik hozzá. Ennek következtében élvezet jelenik meg. … Ilyen a szenvedés egészének megjelenése.

Szerzetesek, ez a forma eredete, az érzet eredete, az észlelés eredete, a késztetések eredete, a tudat eredete.

Szerzetesek, és mi a forma elmúlása? Mi az érzet elmúlása, mi az észlelés elmúlása, mi a késztetések elmúlása, mi a tudat elmúlása?

Szerzetesek, íme az ember nem keres élvezetet, nem fogadja, nem ragaszkodik hozzá. És miben nem keres élvezetet, mit nem fogad, mihez nem ragaszkodik? Az ember nem keres élvezetet a formában, nem fogadja és nem ragaszkodik hozzá. Ennek következtében a formában való élvezet megszűnik. Az élvezet megszűnéséből következik a ragaszkodás megszűnése, a ragaszkodás megszűnésével a létezés megszűnése, a létezés megszűnésével a születés megszűnése, a születés megszűnéséből következik az öregség és halál, bánat, panasz, fájdalom, kellemetlenség és nyomorultság megszűnése. Ilyen a szenvedés egészének megszűnése.

Az ember nem keres élvezetet az érzetben… az észlelésben… a késztetésekben… nem keres élvezetet a tudatban, nem fogadja és nem ragaszkodik hozzá. Ennek következtében a tudatban való élvezet megszűnik. … Ilyen a szenvedés egészének megszűnése.

Szerzetesek, ez a forma elmúlása, ez az érzet elmúlása, ez az észlelés elmúlása, ez a késztetések elmúlása, ez a tudat elmúlása.

Így készült:

Fordítota: Hadházi Zsolt

Forrás: SN 22.5, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Hadházi Zsolt, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.