SN 22.91 / S III 135

Rāhula Sutta (1)

Ráhula (1)

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Bodhi

Így készült:

Fordítota: Fodor Tibor

Forrás: SN 22.91, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Fodor Tibor, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Szávatthiban.1

Ekkor a Tiszteletreméltó Ráhula odament a Magasztoshoz, kifejezte hódolatát, leült az egyik oldalára és így szólt hozzá:

– Tiszteletreméltó uram, hogyan kellene megismernünk, hogyan kellene látnunk e tudatos testet illetően és minden külső jelet illetően, hogy – én-teremtés, enyém-teremtés és az alapvető hajlam az önhittségre – bensőnkben többé ne forduljanak elő?

– Bármely rúpa legyen is az, Ráhula, akár múltbeli, akár jövő- vagy jelenbeli, belső vagy külső, durva vagy finom, alsóbb- vagy felsőbbrendű, távoli vagy közeli – helyes bölcsességgel minden rúpát így látunk a valóságában: ‘Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az énem’.

Bármely védaná legyen is az, Ráhula, akár múltbeli, akár jövő- vagy jelenbeli, belső vagy külső, durva vagy finom, alsóbb- vagy felsőbbrendű, távoli vagy közeli – helyes bölcsességgel minden védanát így látunk a valóságában: ‘Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az énem’.

Bármely szannyá legyen is az, Ráhula, akár múltbeli, akár jövő- vagy jelenbeli, belső vagy külső, durva vagy finom, alsóbb- vagy felsőbbrendű, távoli vagy közeli – helyes bölcsességgel minden szannyát így látunk a valóságában: ‘Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az énem’.

Bármely szankhárák legyenek is azok, Ráhula, akár múltbeliek, akár jövő- vagy jelenbeliek, belsők vagy külsők, durvák vagy finomak, alsóbb- vagy felsőbbrendűek, távoli vagy közeliek – helyes bölcsességgel minden szanszkárát így látunk a valóságában: ‘Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az énem’.

Bármely vinnyána legyen is az, Ráhula, akár múltbeli, akár jövő- vagy jelenbeli, belső vagy külső, durva vagy finom, alsóbb- vagy felsőbbrendű, távoli vagy közeli – helyes bölcsességgel minden vinnyánát így látunk a valóságában: ‘Ez nem az enyém, ez nem én vagyok, ez nem az énem’.

Ha így ismersz meg és látsz, Ráhula, akkor e tudatos testet illetően és minden külső jelet illetően – én-teremtés, enyém-teremtés és az alapvető hajlam az önhittségre – bensődben többé nem fordulnak elő.


  1. Ez a szutta és a következő megegyezik a SN 18.21-22-vel és a SN 22.71-72-vel. 

Így készült:

Fordítota: Fodor Tibor

Forrás: SN 22.91, Bhikkhu Bodhi, angol

Szerzői jogok: Fodor Tibor, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.