SN 35.99 / S IV 80

Samādhi Sutta

Összpontosítás

Fordította:

További változatok:

Tipiṭaka / Bhikkhu Sujāto / Bhikkhu Bodhi

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: SN 35.99, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

– Szerzetesek! Fejlesszétek az összpontosítást! Egy összpontosításban (időző) szerzetes úgy észleli a dolgokat, ahogy azok valójában vannak. És mit érzékel úgy a szerzetes, ahogy az valójában van?

Úgy érzékeli, ahogy az valójában van: ‘A szem állandótlan’ … ‘A forma állandótlan’… ‘A szem-tudatosság állandótlan’ … ‘A szem-kapcsolódása1 állandótlan’ … ‘Bármi is keletkezzék a szem-kapcsolattal összefüggésben, legyen az kellemes, fájdalmas, vagy sem-kellemes-sem-fájdalmas tapasztalat, mindegyik állandótlan.’

Úgy érzékeli, ahogy az valójában van: ‘A fül állandótlan, (…)’. ‘Az orr állandótlan (…)’. ‘A nyelv állandótlan (…)’. ‘A test állandótlan (…)’.

Úgy érzékeli, ahogy az valójában van: ‘Az elme állandótlan’ … ‘A gondolat állandótlan’ … ‘A gondolkodó-tudatosság állandótlan’ … ‘Az elme-kapcsolódás2 állandótlan’ … ‘Bármi is keletkezzék az elme kapcsolódásával összefüggésben, legyen az kellemes, fájdalmas, vagy sem-kellemes-sem-fájdalmas tapasztalat, mindegyik állandótlan.’

Tehát, szerzetesek! Így fejlesszétek az összpontosítást! Egy összpontosításban (időző) szerzetes úgy észleli a dolgokat, ahogy azok valójában vannak.


  1. Vagyis a szem kapcsolódása (a tárgyához) a formához, azaz a látás. Hasonlókép a többi érzékszervvel is, azaz hallás, szaglás, ízlelés, tapintás(F.R.) 

  2. … és végül a gondolkodás. (F.R.) 

Így készült:

Fordítota: Fenyvesi Róbert

Forrás: SN 35.99, Thanissaro Bhikkhu, angol

Szerzői jogok: Fenyvesi Róbert, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.