Uda 1.1 / Ud 1

Bodhi Sutta

A Felébredésről szóló tanítóbeszéd

Fordította:

Így készült:

Fordítota: Máthé Veronika

Forrás: Uda 1.1, páli

Szerzői jogok: Máthé Veronika, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Abban az időben, közvetlenül a felébredése után, a Magasztos Uruvélában tartózkodott, a Nérandzsará (folyó) partján, a bódhi-fa tövében. Ekkor a Magasztos már hét napja keresztbe tett lábakkal ült a bódhi-fa tövében, és megtapasztalta a megszabadulás boldogságát. Ekkor a Magasztos éjszaka, az első őrjárat idején végiggondolta a függő-keletkezést előrefelé és hátrafelé1.

A nem-tudásból2 mint okból keletkeznek a késztetések3, a késztetésekből mint okból keletkezik a tudatosság4, a tudatosságból mint okból keletkezik a név és forma5, a név és formából mint okból keletkezik a hat érzékszerv és azok érzékterületei6, a hat érzékszervből és azok érzékterületeiből mint okból keletkezik az érintkezés7, az érintkezésből mint okból keletkezik a érzés8, az érzésből mint okból keletkezik a szomj9, a szomjból mint okból keletkezik a ragaszkodás10, a ragaszkodásból mint okból keletkezik a létesülés11, a létesülésből mint okból keletkezik a születés12, a születésből mint okból keletkezik az öregség és a halál13, (és ebből) a bánat, a siránkozás, a fizikai és lelki szenvedés, a zavarodottság.

Így keletkezik ez az egész (fizikai) szenvedéstömeg.

És éppen ennek a nem-tudásnak a maradéktalan elszíntelenedésével, megszűnésével szűnnek meg a késztetések, a késztetések megszűnésével szűnik meg a tudatosság, a tudatosság megszűnésével szűnik meg a név és forma, a név és forma megszűnésével szűnik meg a hat érzékszerv és azok érzékterületei, a hat érzékszerv és azok érzékterületeinek megszűnésével szűnik meg az érintkezés, az érintkezés megszűnésével szűnik meg az érzés, az érzés megszűnésével szűnik meg a szomj, a szomj megszűnésével szűnik meg a ragaszkodás, a ragaszkodás megszűnésével szűnik meg a létesülés, a létesülés megszűnésével szűnik meg a születés, a születés megszűnésével szűnik meg az öregség és a halál, (valamint) a bánat, a siránkozás, a fizikai és lelki szenvedés, a zavarodottság.

Így szűnik meg ez az egész (fizikai) szenvedéstömeg.

Ekkor a Magasztos, miután meglátta mindezt, ezt a verset mondta ünnepélyesen:

Amikor valóban megszűnnek a dhammák
az elszántan meditáló bráhmana számára,
akkor az ő minden kételye eloszlik,
hiszen megismeri a jelenségeket14 azok okaival együtt.


 1. Ez a szöveg az Uda 1.1 és 1.2 szutták összevonása, ebben a formában a Vinaya Mahāvagga fejezetének legelső szövege: Bodhikathā 

 2. avijjā 

 3. saṅkhārā 

 4. viññāna 

 5. nāmarūpa 

 6. saḷāyatana 

 7. phassa 

 8. vedanā 

 9. taṇhā 

 10. upādāna 

 11. bhava 

 12. jāti 

 13. jarāmaraṇa 

 14. dhammákat 

Így készült:

Fordítota: Máthé Veronika

Forrás: Uda 1.1, páli

Szerzői jogok: Máthé Veronika, 2009

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.