Uda 1.8

Saṅgāmaji Sutta

Saṅgāmaji

Fordította:

Így készült:

Fordítota: Boholy Norbert

Forrás: Ud 1.8, angol

Szerzői jogok: Boholy Norbert, 2023

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Így hallottam.

Egy időben a Buddha Sāvatthī közelében tartózkodott a Jeta ligetben, Anāthapiṇḍika kolostorában. Abban az időben a tiszteletreméltó Saṅgāmaji is megérkezett Sāvatthība, hogy lássa a Buddhát. Volt felesége meghallotta, hogy megérkezett, és ő is elindult a Jetavanába, és magával vitte a fiukat is.

Akkoriban a tiszteletreméltó Saṅgāmaji egy fa gyökerénél ült aznapi meditációjában. Ekkor a volt felesége odament hozzá, és így szólt: „Van egy kisgyerekem, aszkéta, kérlek, gondoskodj rólam.“ Amikor ezt mondta, Saṅgāmaji hallgatott.

Másodszor is így szólt: „Van egy kisgyerekem, aszkéta, úgyhogy kérlek, gondoskodj rólam.“ Saṅgāmaji másodszor is hallgatott.

Harmadszor is így szólt: „Van egy kisgyerekem, aszkéta, kérlek, gondoskodj rólam.“ Saṅgāmaji harmadszor is hallgatott.

Aztán letette a fiút Saṅgāmaji elé, mondván: „Ez a te gyereked, aszkéta. Gondoskodj róla.“ De Saṅgāmaji nem nézett a fiúra, és nem szólt hozzá.

Aztán volt felesége elment egy kicsit arrébb. Visszatekintve látta, hogy Saṅgāmaji figyelmen kívül hagyja a fiút, és azt gondolta: „Ez az aszkéta nem is akarja a gyerekét.“

Visszament, hogy felvegye a fiút, majd elment. Megtisztult és emberfeletti tisztánlátással a Buddha látta, ahogyan Saṅgāmaji egykori felesége visszament a gyermekért.

Aztán, megértve ezt a dolgot, akkor a Buddha ezt a szívből jövő gondolatot fejezte ki:

„Amikor megjött, nem örült,
amikor elment, nem szomorkodott.
Győztes a csatában,
megszabadulva a láncoktól;
ezt nevezem bráhminnak.“

Így készült:

Fordítota: Boholy Norbert

Forrás: Ud 1.8, angol

Szerzői jogok: Boholy Norbert, 2023

Felhasználás feltételei: cc-by-nc-sa

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.