A nibbána két eleme

Szerző:

Fordította:

Könyv:

Nibbána

Előző fejezet:

A teknős és a halak története

Következő fejezet:

Az arahant tapasztalatai

Felhasználás feltételei:

cc-by-nc-sa

A nibbána elérése két szakaszban történik, ezeket nevezik a nibbána két elemének. Az egyik elem a nibbána ‘maradékos’ elérése. A másik elem a nibbána ‘maradéktalan’ elérése. A nibbána maradékos elérése az az állapot, amikor az arahat (a megszabadult) a jelenlegi életében eléri a nibbánát. Azaz a mohóság, a gyűlület és tudatlanság megszüntetése, az összes szennyeződés megsemmisítése. A maradék, ami az arhantban megmarad, az öt halmaz, amelyek a jelenlegi életében a személyiségét alkotják, tehát az a pszichikai-fizikai szerveződés, amelyet az előző élete hozott létre. A nibbána elérése után is működik tovább a teste és az elméje, [a jelenlegi] élete végéig.

A nibbána elérésének második elemét a nibbána maradéktalan elérésének nevezik. Ez a nibbánának az az eleme, amelyet az Arahant elér a távozásával, a teste felbomlásával; ezt szoktuk halálnak nevezni.

Az Arahant távozása a végső és teljes eltávozás a feltételektől függő létezésből. Ez nem vezet új születéshez. Saját tapasztalatában az Arahant csak egy folyamat megszűnését látja, nem az én halálát. Ennek a tapasztalatnak számára nincs szubjektív jelentősége, ami az ‘én’-re, az ‘enyém’-re vonatkozna. Ebben a szakaszban az öt halmaz maradéka is szertefoszlik.

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.