Egy Erdei Fa

Ácsán Cshá összegyűjtött példázatai

A bevezetőből:

Ácsán Cshá arra emlékeztetett minket, hogy a Buddha csak megmutatni tudta a helyes irányt, de a gyakorlatot nem végezhette el helyettünk. Hiszen az igazság nem adható át, nem foglalható szavakba. „Minden tanítás csupán példázat és hasonlat“ – tanította. „Arra való, hogy segítse az elmét a valóság megismerésében. Ha felépítjük a Buddhát a tudatunkban, mindenre úgy gondolunk és tekintünk, mint ami nem különbözik saját magunk természetétől.“

[…] Tanításai tele voltak ilyen hasonlatokkal, ezért hasznosnak láttuk összegyűjteni őket egy könyvbe, hogy ösztönzést meríthessen belőle bárki, aki menedékre vágyik „a világ izzásától“, és nyugalmat keres „egy erdei fa“ hűs és terebélyes árnyékában.

A hasonlatokat az alábbi kiadványokból gyűjtöttük össze: Bodhinyana, A Taste of Freedom, Our Real Home, Samadhibhavana, Living Dhamma, Food for the Heart, A Still Forest Pool, és egy nemrég kiadott, Venerable Father, A Life With Ajahn Chah című könyvből Paul Breitertől.

Felhasználás feltételei:  cc-by-nc-nd

Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi Licenc feltételeinek megfelelően felhasználható.