Könyvek

A Szutták →

A Buddha Tanításai

Az Ülés Művészete →


PDF

Tanácsok a helyes testtartáshoz az ülő meditációban

Csittavivéka - A csöndes tudat tanítása →


PDF

Ácsán Szumédhó előadásainak rövid gyűjteménye, melyet a Buddha központi tanításairól, az emberiség boldogtalanságának szellemi eszközökkel történő legyőzéséről tartott.

Így Van Ez - A valóság természete →


PDF

Válogatás Ácsán Szumédhó tanításaiból, amelyeket a théraváda buddhizmus hagyományaiban jártas és meditációs tapasztalatokkal rendelkező hallgatóságnak adott.

Egy Erdei Fa →

Ácsán Cshá összegyűjtött példázatai

A bevezetőből:

Ácsán Cshá arra emlékeztetett minket, hogy a Buddha csak megmutatni tudta a helyes irányt, de a gyakorlatot nem végezhette el helyettünk. Hiszen az igazság nem adható át, nem foglalható szavakba. „Minden tanítás csupán példázat és hasonlat“ – tanította. „Arra való, hogy segítse az elmét a valóság megismerésében. Ha felépítjük a Buddhát a tudatunkban, mindenre úgy gondolunk és tekintünk, mint ami nem különbözik saját magunk természetétől.“

[…] Tanításai tele voltak ilyen hasonlatokkal, ezért hasznosnak láttuk összegyűjteni őket egy könyvbe, hogy ösztönzést meríthessen belőle bárki, aki menedékre vágyik „a világ izzásától“, és nyugalmat keres „egy erdei fa“ hűs és terebélyes árnyékában.

A hasonlatokat az alábbi kiadványokból gyűjtöttük össze: Bodhinyana, A Taste of Freedom, Our Real Home, Samadhibhavana, Living Dhamma, Food for the Heart, A Still Forest Pool, és egy nemrég kiadott, Venerable Father, A Life With Ajahn Chah című könyvből Paul Breitertől.

Természetes Gyógymód a Spirituális Betegségre →

A buddhista gyakorláshoz bevezetőként adott három Dhamma-beszéd. Ácsán Buddhadásza tanítása gyakorlatias: „… Azok a problémák zavarnak minket, amik abból következnek, hogy meg kell öregedjünk, meg kell betegedjünk, és meg kell halnunk. Az első dolog, hogy meg kell nézni ezeket a problémákat. Azután, van három általános, egyéb probléma: elszakadunk a dolgoktól amiket szeretünk; olyan dolgokat tapasztalunk amiket nem szeretünk; és olyan kívánságaink vannak amik nem teljesülnek. … Hadd ismételjem el újra: ha nincsenek problémáid, haza mehetsz. Nem kell itt pazarolnod az idődet a Dhammát vizsgálgatva.“

  1. Vizsgáld a Dhammát
  2. Használd a Dhammát, Gyakorold a Dhammát
  3. A Dhamma gyakorlásának gyümölcsei

Dhammapada Vizsgálódások, Első Kötet →

52 vers a Dhammapadaból, vizsgálódásokkal

A Jelen Pillanat →

Ácsán Szumédhó beszédeiből összeállított rövid könyvecske. Tartalmaz egy közérthető magyarázatot a Buddha, a Dhamma és a Szangha mint menedékek jelentéséről, utasítást és magyarázatot a légzésmeditációhoz (ánápánaszati), valamint elmélkedéseket a Buddha tanításáról a boldogság, a boldogtalanság, és a meditáció céljáról kapcsolatban.

  1. Idézet
  2. Buddha Dhamma Szangha
  3. Ánápánaszati
  4. Nibbána

Szótlan Vizsgálat →

bevezető a buddhista meditációba és szemléletbe

A bevezetőből:

“Itt azokat a tanácsokat és tanításokat gyűjtöttem össze, amikről azt kívánom bárcsak korábban olvastam volna, vagy valaki elmondhatta volna, az évek során mióta az első könyveket olvastam. A helyes válasz rejtve marad, amíg meg nem tanuljuk feltenni a helyes kérdést.”

Hangoskönyv formában elérhető a Spotify listán és a BuddhaFM oldalán. A könyvet felolvassa: Kövesdi László.

Wordless Questioning →

an introduction to Buddhist meditation and reflection

From the introduction:

“Here, I collect advice and teachings that I wish I had read, or someone had told me sooner, during the years since those early books. The right answer remains obscured until we learn how to ask the right question.”